logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
Strömgatan 18, Stockholm, Sweden
(+46) 322.170.71
[email protected]

Follow us

 

Αρχαίο ναυάγιο Περιστέρας

Ikiondiving / Dive Sites / Αρχαίο ναυάγιο Περιστέρας

Αρχαίο ναυάγιο Περιστέρας

Info

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο.

 

Το αρχαίο ναυάγιο Περιστέρας ήταν ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. μεταφέροντας χιλιάδες αμφορείς κρασιού. Σήμερα βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων κοντά στο νησί της Αλοννήσου στο Β. Αιγαίο, λίγο νοτιότερα από το γειτονικό νησί της Περιστέρας και εντός της Β’ ζώνης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Β. Σποράδων. Από τον Αύγουστο του 2020, το υποβρύχιο αυτό σημείο είναι προσβάσιμο σε δύτες αναψυχής, καθιστώντας το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα.

 

Φανταστείτε να μπορούσατε να αναβιώσετε μια συναρπαστική στιγμή από την Κλασική Αρχαιότητα και να γίνετε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας.

Ή ακόμα καλύτερα: 

Πώς θα αισθανόσασταν αν ήταν δυνατό να καταδυθείτε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου – ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου – και παράλληλα να εξερευνήσετε ένα σημείο δέουσας σημασίας για την Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου μας, ενός αρχαιολογικού ευρήματος που ήδη θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά μέρη του κόσμου για το 2021.

Και όλα αυτά την ίδια μέρα! 

Πριν οργανώσετε την κατάδυσή σας στο αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο της Ελλάδας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ευκαιρία που σας παρουσιάζεται.

Τι γνωρίζουμε για το πλοίο;

 

Το ναυάγιο της Περιστέρας ανακαλύφθηκε τυχαία το 1985 από έναν ντόπιο ψαρά και οι ενάλιοι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν συντονισμένες υποβρύχιες ανασκαφές τη δεκαετία του 1990.

Το εμπορικό πλοίο ήταν φορτωμένο με αμφορείς κρασιού από  την αρχαία Μένδη στη σημερινή Χαλκιδική, και την αρχαία Πεπάρηθο, δηλαδή το νησί της Σκοπέλου σήμερα. Ο προορισμός του πλοίου ήταν πιθανότατα η Αθήνα και το τελευταίο του ταξίδι του έγινε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., την περίοδο της Κλασικής Εποχής. 

Ένας αμφορέας του Ναυαγίου της Περιστέρας

Ένας αμφορέας του Ναυαγίου της Περιστέρας

Βρισκόμαστε δηλαδή στην χρονική εκείνη περίοδο που τα αθηναϊκά θέατρα έπαιζαν τραγωδίες του Σοφοκλή και ο φιλόσοφος Σωκράτης έθετε ερωτήματα σχετικά με την πολιτική και τη φυσική τάξη, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Αθήνας. Ίσως και το κρασί που περιέχονταν στους αμφορείς του φορτίου να προορίζονταν για κατανάλωση σε ένα από το πολλά συμπόσια που διοργάνωνε κάποιος επιφανής Αθηναίος της χρυσής αυτής εποχής. Σήμερα, το ξύλινο πλαίσιο του κύτους έχει αποσυντεθεί προ πολλού, αλλά οι αμφορείς είναι σχεδόν άθικτοι και επιμελώς διάσπαρτοι στο βυθό, και σχηματίζουν εμφανώς το περίγραμμα του ξύλινου πλοίου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρα;

 

Εκτός από την ανεπανάληπτη αισθητική ομορφιά του υποβρύχιου χώρου, το ναυάγιο άλλαξε την κατανόησή μας για τις τεχνικές ναυπηγικής του αρχαίου κόσμου. Οι ενάλιοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια σημαντική ανακάλυψη παγκόσμιας σημασίας σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του πλοίου. Πριν την ανακάλυψη αυτού του ναυαγίου, ανάλογα πλοία σε μεγέθος και όγκο θεωρούνταν ότι ήταν εφικτή η ναυπήγησή τους μόνο κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, δηλαδή 3 αιώνες μετά το συγκεκριμένο ναυάγιο στην Περιστέρα. Το μέγεθος του ναυαγίου αποδεικνύει ότι οι ελληνική  ναυπηγική τέχνη και τεχνολογία ήταν μπροστά από την εποχή της. Θεωρείται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια που βρέθηκαν ποτέ στη Μεσόγειο Θάλασσα και μπορούμε να αποκαλύψουμε πτυχές της ιστορίας εκείνης της περιόδου που διαφορετικά δεν θα ήταν γνωστές σε εμάς. Η αρχαιολογική ανασκαφή συνεχίζεται και οι ειδικοί προσδοκούν να ανασύρουν ακόμα περισσότερα μυστικά από το ξακουστό ναυάγιο της Περιστέρας.

Τι προκάλεσε την βύθιση του πλοίο;

 

Αυτό είναι το κύριο αναπάντητο ερώτημα που εξακολουθεί να προβληματίζει τους  ερευνητές. Ορισμένες ενδείξεις δείχνουν μια πιθανή πυρκαγιά στο πλοίο, αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο του ατυχήματος από θαλασσοταραχή, ή ακόμη και πειρατική επίθεση! Είναι μάλλον απίθανο να γνωρίσουμε ποτέ γιατί το πλοίο έπεσε στην άβυσσο της Ιστορίας.

 

Πώς μπορείτε να εξερευνήσετε τον υποθαλλάσιο αρχαιολογικό χώρο;

 

Καταδυθείτε στο Πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ελλάδας

 

Τα καλά νέα είναι ότι το ναυάγιο είναι ανοιχτό στο καταδυτικό κοινό και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων επιτρέπει στους πιστοποιημένους δύτες (ελάχιστο επίπεδο πιστοποίησης Advanced Diver) να συμμετέχουν σε συνοδευόμενες ξεναγήσεις, οι οποίες οργανώνονται μέσω των τοπικών Καταδυτικών Κέντρων που έχουν αδειοδοτηθεί να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Σημειώστε ότι μαζί με τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοποίησης, απαιτείται επαρκής εμπειρία και εξαιρετική πλευστότητα για να συμμετέχει ένας δύτης, και συνίσταται να δοκιμάσει μια πρώτη κατάδυση σε άλλο σημείο για εξοικείωση με τον εξοπλισμό και τις τοπικές συνθήκες, εκτός κι αν είναι ηδη επαγγελματίας δύτης (divemaster).

Δύτες προσεγγίζοντας το κλασικό Ναύαγιο της Αλοννήσου

Δύτες προσεγγίζοντας το κλασικό Ναύαγιο της Αλοννήσου

Μειώστε τα διαδικαστικά και εξοικονομήστε χρόνο με το Ikion Diving στην Αλόννησο, ένα διαπιστευμένο κέντρο καταδύσεων που διοργανώνει συνοδευόμενες καταδύσεις και ξεναγήσεις στο σημείο με έμπειρους και καταρτισμένους συνοδούς δύτες. Το Ikion Diving βρίσκεται στo λιμάνι της Στενής Βάλας, το προ-καθορισμένο σημείο check-in / out για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες και το ιδανικότερο σημειο για να ξεκινήσει κάποιος την κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας, μόλις ένα ναυτικό μίλι μακριά από το σημείο του Υποβρύχιου Μουσείου της Περιστέρας.

 

Ξεκινήστε ένα εκπληκτικό ταξίδι για να ανακαλύψετε ένα ναυάγιο 2500 ετών θεωρώντας τον εαυτό σας αρκετά τυχερό που είστε και ένας από τους πρώτους του επισκέπτες!

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κάνετε κράτηση!

 

Info
Location: South-west of Peristera
Diver level: Advanced diver
Max depth: 28m
Course depth: 20-28m
Visibility: Very good
Average water temperature: 17C -24C
Point of interest: amphoras, underwater museum